AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

Co jíst, abychom měli celý den dost energie?

Máte před sebou náročný den a přemýšlíte, co si dát k jídlu, abyste ho dobře zvládli? Čeká vás večerní práce a řešíte únavu neovladatelným výpadem do ledničky? Podle výživové koučky Markéty Mikulíčkové potřebuje každý z nás jinou stravu šitou na míru. „Nehledejte univerzální návody a ptejte se svého vlastního těla,“ říká studentům svých kurzů Se stravou v souladu.


Co radíte klientům, aby jedli, pokud je čeká náročný den plný schůzek a aktivity?

V první řadě se vždycky ptám: „A co vám funguje v jiné dny, abyste měli energii?“. Když se zamyslíme a naladíme se na sebe, většinou to přirozeně najdeme. Naše tělo je moudré a dobře ví, po jakém jídle jsme svěží a po jakém ospalí. Jen k nám promlouvá tišším hlasem, než třeba akutní chuť na něco sladkého. Schválně se zastavte a zkuste si říct: „Co mě opravdu nakopne, když potřebuju večer pracovat a jsem unavený?“. Nebo: „Co je pro mě ta nej snídaně, po které mi jde práce od ruky“? Zapomeňte na obecné poučky o tom, co by se mělo a nemělo jíst, nalaďte se na sebe a dejte si na odpověď čas.

Každý jsme jiný, a proto každý klient vyjmenuje jiná jídla. Okurka, brusinky, drůbeží maso, meruňkový jogurt, niva nebo čokoláda… Co jednoho podpoří ve skvělém výkonu, může jiného zpomalit. Proto nefungují univerzální návody na to, co jíst.

 

Přesto – existují potraviny, které byste vyloženě nedoporučila, protože energii ubírají každému?

To určitě ano a je jich spousta. Jistojistě dělají tělu nejméně dobře průmyslově zpracované produkty. Naopak ty, které pocházejí z domácí produkce nebo od dobrého farmáře, zvyšují pravděpodobnost, že nám po nich bude fajn. Pokud jsou navíc v biokvalitě, je to ještě lepší, protože nezatěžují tělo zbytečnou chemií.

Mnoho energie také například ubírá v půlce dne oběd složený půl na půl z bílkovin a sacharidů. Klasickým příkladem je maso a brambory nebo maso a těstoviny. Tato jídla mají tendenci tělo při trávení hodně zatížit a to potom způsobí, že v polovině dne třeba na dvě hodiny „odpadneme“.

A konkrétní energetičtí upíři mezi potravinami? Ani tady nejde říct, jestli je to anglická slanina nebo pečivo. Musíme je hledat individuálně a také si všímat, co má vliv na úbytek naší energie v delším časovém rozmezí než jen pár hodin. Třeba káva nebo čaj člověka dobře „nakopnou“, ale dlouhodobě nám mohou vcelku spolehlivě rozhodit biorytmy a naopak nás vyčerpat. To ale opravdu neplatí u každého.

 

co-jist-energie2

 

Co děláte vy, když vás čeká mnoho práce a dochází vám energie?

Mně dochází energie většinou, když se o sebe nestarám. Naučila jsem se například řešit svou únavu dřív, než mi přeroste přes hlavu a donutí mě jíst zbytečná jídla navíc. Také mě v nárůstu energie bezkonkurenčně nejvíc podpoří jednodenní půst. Celý den jen piju čaje a vodu a jsem jako tryskomyš. Pročistím si tělo a zároveň udělám práce za dva. Mnohem lépe pak další den dokážu poznat, co je pro mě dobré jíst a co ne.