AKCE - DEN ZEMĚ: Od 22.4. do 26.4. všechny produkty v barvách naší planety (modrá a zelená) se slevou 15 %.

Co vypovídají vaše chutě o vašem zdraví?

Každý máme chutě na něco jiného. Někdo má neukojtelnou chuť na čokoládu, jiný na chipsy a jiný na pořádný kus hovězího.

Co stojí za těmito chutěmi?


Tolik chutí co je všude kolem nás. Někteří lidé slintají nad myšlenkou pytlíku chipsů. Jiní touží po pocitu roztékající se čokolády v ústech. A někteří touží po kombinaci čokolády a preclíků. Někdy dostanete nepředstavitelnou chuť na něco nezdravého a vy se nemůžete té touhy zbavit. Pomyšlení přestane až ve chvíli, kdy to ono nezdravé, vámi vytoužené jídlo, sníte. Každá chuť značí něco jiného. Nikdo si není úplně jistý jistý, proč toužíte právě po tom či onom, ale nutriční specialisté si myslí, že to souvisí s deficity ve vašem zdraví.


 

co-vypovidaji-nase-chute2

Čokoláda

Čokoláda je plná cukrů a tuku, a lidé po ní  touží, když si myslí, že se něco děje v jejich životě, a každé sousto si tak odůvodňují. Právě nastaly vaše dny. Emocionálně náročný zážitek? Nebo jste jen měli špatný den? Zřejmě už v dětství jste si zákodovali, že čokoláda slouží jako těšící prostředek, Třeba když jste upadli, nebo když vám bylo smutno, tak vám rodiče či prarodiče dali kus čokolády s tím, že po ní bude lépe. A proto po ní toužíte i v dospělosti. Podvědomí vám říká, že po čokoládě bude prostě líp.

co-vypovidaji-nase-chute3

Sýr nebo pizza

Pizza nutí lidi dělat potravinové tanečky, ale možná chutě které máte na pizzu nebo sýr znamenají, že máte nedostatek vitaminu D. Sýr a pizza obsahují veliké množství tuku, který vám chybí ve vaší aktuální dietě. Nezapomínejte během diety ani na tuky, na ty zdravé, samozřejmě.

co-vypovidaji-nase-chute4

Zmrzlina

Máte pocit, že vám život utíká pod rukama? Trávíte celé dny v kanceláři prací a nezbývá vám žádný čas na zábavu? Možná právě proto toužíte po zmrzlině, která navozuje vzpomínky z dětství, jeho bezstarostnost a pohodu či léto plné zážitků. Možná je čas na dovolenou ;)

co-vypovidaji-nase-chute5

Slaná jídla - hranolky apod.

Když jste dehydratovaná, vaše tělo reaguje nevyzpytatelně. Můžete se dokonce přistihnout, jak přemýšlíte, co byste si slaného dali. Je to z důvodu, že sůl pomáhá zadržovat vodu v těle. Jste dehydratovaní? Ujistěte se, že budete pít dostatečné množství vody každý den a tak udržíte své chutě na uzdě.

Další způsob, jak se nedostatek vody v těle může projevit, je chuť na hranolky a chipsy. Může to být i známka stresu ve vašem životě. Studie prokázaly, že kousání křupavého jídla snižuje stres. Výzkum na univerzitě v Utahu také zjistil, že ti, co zhluboka dýchají a meditují před volbou snědení slaných potravin, snížila se hladina stresových hormonů o 30 %.

co-vypovidaji-nase-chute6

Masa jako steaky a hamburgery

Hodně cvičíte a nezahrnujete dostatek proteinů do stravy? Právě nedostatek proteinů může způsobovat vaše chutě na maso. Snažte se sníst 2 g bílkovin na kilogram vaší tělesné váhy ve dnech, kdy cvičíte.  

chutě na nezdravé potraviny můžou být také příznakem nižší hladiny vitaminu B nebo železa. Udělejte si pořádný kus steaku nebo burger doma, tak jsou nejzdravější a přípravou taky spálíte nějakou tu kalorii.

Pokud máte pocit, že vás vaše chutě ovládají, dejte si sklenici vody. Počkejte půl hodiny a třeba vás chutě přejdou. Je dost pravděpodobné, že jste byli pouze dehydratovaní. Nezapomínejte proto na pitný režim a vyberte si k tomu tu svou ekologickou lahev na pití EQUA ;)

Co je vaší nejčastější chutí?

Za lepší já!