AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Dehydratace - často podceňovaná hrozba

Jaro je v plném proudu. Stromy kvetou, slunečných a teplých dnů přibývá a lidé odhazují svrchní vrstvy oblečení. Čím dál více osob chodí na dlouhé procházky do parků a věnují se sportovním aktivitám pod širým nebem. Zkrátka a jednoduše, teplo se nám dostává pod kůži a my se tomu vůbec nebráníme. Ba naopak.


Po dlouhé zimě chce naše tělo absorbovat co nejvíce vitamínu D, který získáváme právě díky slunečnímu záření. To ovšem není to jediné, co naše tělo v teplých dnech potřebuje. Zapomínat bychom neměli ani na správnou životosprávu a s tím spojené dodržování pitného režimu.

Není tekutina jako tekutina

První slunečné dny nás mnohdy lákají k venkovním posezením na zahrádkách restaurací či ke grilování s přáteli. K těmto aktivitám neodmyslitelně patří i dobré jídlo a pití. Ne všechno pití je však pro náš organismus v teplých dnech vhodné. Některé nápoje dokáží naše tělo dehydratovat, což může mít v pozdější fázi i dalekosáhlé nepříjemné následky.

dehydratace-casto-podcenovana2

Co je dehydratace a jak se projevuje?

Dehydratace je specifický stav organismu, při němž je kvůli sníženému obsahu vody v těle narušena naše vnitřní rovnováha. Poměr vody v dospělém jedinci je zhruba 60 – 70 % z celkové váhy těla. Při dehydrataci dochází k poklesu množství vody o určité více či méně závažné množství, které je zapříčiněné vyšším výdejem tekutin než příjmem. Již při ztrátě 1 až 2 litrů vody z našeho těla dochází ke značným pocitům žízně, vyschnutí sliznice a rtů a v neposlední řadě také k velmi nebezpečně se snižující tvorbě moči. To může mít za následky ledvinová onemocnění různého druhu, záněty močových cest a v nejhorším případě až smrt. 

Co tedy pít/nepít?

Bohužel to není tak lehké a nestačí se domnívat, že k vašemu zdraví postačí vypít doporučovaných 2,5 litru tekutin za den. Samozřejmě závisí na mnoha okolnostech jak fyzického rázu (např. pohlaví, váha, výška), tak na plánovaných denních aktivitách. V případě, že máte naplánovaný hodinový běh, musíte za den zajisté vypít daleko větší množství tekutin než v den, kdy k žádné větší fyzické aktivitě nedojde. Velmi záleží také na tom, co pijete.

Nejlepším a nejefektivnějším nápojem, který můžete svému tělu dopřát, je obyčejná neperlivá voda. Ta totiž obsahuje potřebné živiny, které dodají tělu ztracenou energii, podporují správné fungování ledvin a látkovou výměnu a také vyplavují škodliviny z těla. Ne nadarmo se říká, že hubnoucí člověk má pít zejména obyčejnou vodu. Díky ní totiž z těla odchází také přebytečné tuky a organismus není zbytečně zatěžován.

dehydratace-casto-podcenovana

Oproti tomu se nedoporučují v teplých dnech a při vysoké fyzické zátěži, energetické nápoje, které často náš organismus velmi nenápadným způsobem odvodňují. Zároveň slibovanou energii doplňují pouze „na oko“, nikoli však skutečně. Díky látce zvané taurin se naše tělo zdá být aktivnější. Vše je ale pouze otázkou chemických procesů, které ve výsledku vaše tělo „uměle“ probudí.

Velmi často jsou sportovní nápoje chybně zaměňované za nápoje energetické, což je špatně. Sportovní nápoje (někdy také iontové nápoje), oproti energetickým obsahují skutečně vyvážené množství minerálů a iontů, které naše tělo v průběhu sportování ztrácí. Navíc mnohdy napomáhají tělu udržet konstantní výkonnost a zabraňují projevům křečí. Nic se ovšem nesmí přehánět. Iontové nápoje jsou pro mnohé osoby a situace naprosto nevhodné. Je velmi důležité uvědomit si, jaký iontový nápoj pijeme a zda-li je pro nás vhodný ze zdravotního hlediska, jelikož nápoje tohoto typu často nadměrně namáhají ledviny. 

Alkohol NE!

Ne jinak je tomu u alkoholu. Tohoto nápoje by se měli lidé ve skutečně horkých dnech naprosto vyvarovat. Ač to může být pro někoho nelehké, nejedná se pouze o tvrdý alkohol, ale také o Čechy velmi oblíbené pivo či víno. Alkohol, v jakémkoli množství, tlumí vylučování antidiuretického hormonu. To zvyšuje vylučování tekutin a celkově minerálů prostřednictvím ledvin. Člověk se tedy snadněji odvodní, potažmo pak dehydratuje.

Velmi podobný efekt má dle různých zdrojů také káva. I když u tohoto nápoje jsou výzkumy stále nejednoznačné. Donedávna byla káva jasně považována za močopudný nápoj, který dehydratuje lidský organismus. Nejnovější výzkumy Institutu kávy však potvrdily, že pokud vypijete méně než 4 šálky kávy (méně než 300mg) za den, nijak výrazně by to nemělo ovlivnit fungování organismus. Ať již kávu pijete při sportu či v klidovém režimu.

dehydratace-casto-podcenovana3

Velmi oblíbené jsou také v teplých dnech neslazené čaje, které mohou být kvalitní a chutnou obdobou obyčejné vody. Celkově se doporučuje pít po malých dávkách a v častějších intervalech. Pití nepodporuje pouze správnou funkci organismu jako takového, ale zároveň napomáhá ke zlepšení mozkové kapacity a zvýšení koncentrace.

Závěrem by se tedy dalo říci, že bez tekutin naše tělo nedokáže přežít. Díky nim fungujeme jak fyzicky tak psychicky. Mějte tedy lahev se svým oblíbeným nealkoholickým nápojem vždy po ruce. Obzvláště pak v těchto teplých dnech. Vyberte si ze široké nabídky designů, barev a objemů lahví značky EQUAdostupných v našem e-shopu. Žijte zdravě, pečujte o své tělo a vězte, že pitím obyčejné neperlivé vody nikdy neuděláte chybu