AKCE - DEN ZEMĚ: Od 22.4. do 26.4. všechny produkty v barvách naší planety (modrá a zelená) se slevou 15 %.

Dohání tě zima? Zahřej se bylinkami

Chladné dny jsou tu. A s nimi dvě slova, na která jsme možná přes léto stihli pozapomenout: nachlazení a peřina.


Dohání tě zima? Zahřej se bylinkami

Chladné dny jsou tu. A s nimi dvě slova, na která jsme možná přes léto stihli pozapomenout: nachlazení a peřina. Když nás to první přepadne, tak do toho druhého bychom nejradši na dva dny zalezli. Ti šťastnější z nás si to mohou dovolit. My ostatní máme naštěstí po ruce osvědčené přírodní pomocníky. Třeba bylinky! Přečti si o sedmi z nich, které ti v zimě zaručeně prohřejí tělo i duši.

Navrch ti přinášíme recepty na tři zahřívací nápoje, ve kterých bylinky hrají hlavní roli. Když si je navíc uvaříš do designové Labeloo termosky, vydrží ti teplé několik hodin.

Skořice je pravou zimní klasikou. Oblíbeným vánočním kořením s výraznými zahřívacími účinky. Ať už ji použijete do teplých nápojů nebo do jídel, pokaždé vás vzpruží. Speciálně pomáhá prohřát studené ruce.

Chilli umí i ze zimy vykouzlit pěkně žhavou sezónu. Obsahuje látku capsaicin, která povzbuzuje krevní oběh. Chceš zažít pravé zimní horko? Rozdrť sušené chilli v hmoždíři a dochuť si jím třeba maso nebo omáčku. A jsi-li pravým labužníkem, jdi do šípkového džemu s chilli!

Badyán má typickou vůni perníku a připomíná Vánoce. Proto ho máme spojený hlavně se sladkým. Přidává se však kromě cukroví i do kompotů, povidel, omáček a čajů.

Pravá vanilka je skutečným fenoménem s nezapomenutelným aroma. Její sladkou příchuť miluje celý svět, ale že pokrmy z ní mají zahřívací účinky, ví jen málokdo.

Heřmánek patří k nejčastěji využívaným bylinkám. Svým vzhledem připomíná sedmikrásku a skrývá se také pod lidovými názvy kamilka, harmaníček, sluníčko, rumánek, marunka či voňavý rmen. Příznivě působí na dýchací systém a antioxidační účinky.

O černém bezu jedno staré české přísloví říká: „Před lípou smekni, před bezem klekni“.  Dokáže snížit horečku, vyvolat pocení i zmírnit dráždivý kašel. Z nasušeného květu můžeš připravit velice jednoduše čaj, který přináší úlevu a uzdravení.

I zázvor nás v chladných dnech obdarovává teplem. Je znám po celém světě a jeho použití je zárukou rozmanitosti pokrmů. Ať už si ho dáš do čaje nebo použiješ při vaření, nahradí hravě vlněné ponožky nebo šálu.

 

Zázvorový čaj

dohani-te-zima2

Potřebuješ:

  • 25 g zázvorového kořene

  • citronovou šťávu

  • 600 ml vody

  • med podle chuti

Jak na to:

Zázvorový kořen oloupej, nakrájej na kolečka a dej do vody. Povař jen krátce, abys nepřišel o cenné vitaminy. Bohatě stačí 30 – 60 sekund a pak 15 minut louhování. Nakonec slij a ochuť citronovou šťávou a medem. Pomáhá při nachlazení, horečce, kašli, zlepšuje prokrvení a posiluje imunitní systém.

 


 

Jablečné teplo

dohani-te-zima3

 

Potřebuješ:

  • 1 l jablečného moštu

  • 15 g vanilkového cukru

  • 2 polévkové lžíce medu

  • 1 celou skořici + špetku mleté

  • 15 hřebíčků

  • pomerančovou kůru

Jak na to:

Vanilkový cukr rozmíchej v moštu a přidej skořici. Přiveď k varu, potom přidej ještě trochu nastrouhané pomerančové kůry a vař dalších 5 minut. Nakonec oslaď medem a posyp mletou skořicí.


Čaj s mátou

 

dohani-te-zima4

Potřebuješ:

  • 1 lžíci máty
  • 1 lžíci cukru

  • 1 lžicí citronové kůry

 

Mátu zalij vařící vodou a nech 15 minut vylouhovat. Sceď a přidej cukr nebo med s citronovou šťávou. Mátový nápoj nádherně voní a uvolňuje dýchací cesty. Budeš-li ho pít 2x denně, nastydnutí se dá zaručeně na ústup.


Není nad to mít sebou přírodní povzbuzovače nálady a zahřívače těla a lahve EQUA jsou skvělé i horké nápoje

Vyber si tu svou EQUA lahev a dodržuj pitný režim stylově a s dobrou náladou!