AKCE - DEN ZEMĚ: Od 22.4. do 26.4. všechny produkty v barvách naší planety (modrá a zelená) se slevou 15 %.

Jak si vybudovat zdravý vztah se sacharidy

Tuk býval postrachem světa stravy stejně jako sacharidy. Osvěta naštěstí dorazila i k nám a odborníci na výživu doporučují konzumaci zdravých tuků a sacharidů. Jak to ale udělat, aby nás sacharidy nepodrazily?


Čím více low fat, čím více odtučněné, čím více light, tím více se tyto potraviny nakupovaly. Naštěstí osvěta ve světě fitness došla i k nám a odborníci na výživu podporují spotřebu tuků, zdravých tuků.

Následně sacharidy, které kdysi dostaly také špatnou nálepku, zažívají stejné oživení. Ale hra se sacharidy je stále poměrně složitá. Můj vztah se sacharidy sice netrvá dlouho, ale když jsem je nepodváděla s jednoduchými cukry, byly mi užitečné, a svaly se pomalu začaly rýsovat. Každá nevěra něco stojí, mě stála 4 kg nahoru, takže teď obnovuji důvěru, a buduji opět zdravý vztah se sacharidy.

Ráda se s vámi podělím o pár tipů, jak si takový vztah vybudovat, aby byl prospěšný pro oba. WIN – WIN.


jak-si-vybudovat-zdravy-vztah2

Zaslužte si sacharidy.

Kolik sacharidů můžete přijmout, se odvíjí od toho, jak moc cvičíte a kolik svalové hmoty chcete nabrat. Dále hraje roli citlivost na inzulín a procento tělesného tuku, kterého chcete dosáhnout.

Když to vezmeme do extrému, tak při mé výšce 163 cm, váze 56 kg a 19 % tuku, a chtěla bych se dostat na 54 kg a 12 – 14 % tuku, tak mé sacharidy ke svačině dva rýžové chleby, oběd 70 g rýže v tréninkový den a mimo 50 g, svačina s večeří cca 200 – 300 g zeleniny. Nezdá se, ale i zelenina obsahuje sacharidy. Zbytek jsou tuky a bílkoviny, tohle není kompletní jídelníček, ale pouze přijaté sacharidy :) 


jak-si-vybudovat-zdravy-vztah3

Vyžadujte kvalitu.

Jíst sladké koblihy, donuty a jim podobné sladké nevěrníky, které mají téměř nulovou výživovou hodnotu, mohou vaše tělo poškodit jako celek. Mohou vám způsobit dokonce tzv. tiché záněty v těle a zbavit ho zdravých živin. Dopřejte svému tělu zinek, magnesium a thiamin a zažeňte pro vás špatné sacharidy. Začátky jsou těžké, každý zvládá detox od cukru jinak, ale musím říct, stojí to za to, když vydržíte!


Přemýšlejte svaly.

Vybudovat svaly, krásné bicepsy a tricepsy, o hýždích a stehnech nemluvě, není vůbec snadné bez příjmu kvalitních sacharidů. Nízkosacharidové diety mohou vaše úsilí za vysněnou postavou zmařit hned v několika oblastech. Tou nejdůležitější je pravidelný a kvalitní spánek, alespoň 7 hodin. Právě během spánku, kdy má tělo klid, můžou probíhat všechny procesy, zejména ty metabolické. Tak mu dopřejme tu možnost, ono se nám pak odmění. A za mě jaké sacharidy? Rýží, kukuřicí, občas bramborami nebo hráškem, nic nezkazíte, a zelenina je samozřejmostí :)


Závěrem lehké shrnutí. Když budete dodávat tělu správné zdroje makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny), stane se z vás zvíře v posilovně a stabilizujete hladiny hormonů v těle. Dodržování stravy, která respektuje všechny tři složky a neomezuje tuky nebo sacharidy, je tím nejlepším způsobem, jak dosáhnout svých cílů.

Je to o poměru a množství přijaté stravy. A pravidelném pitném režimu. Při hubnutí bychom měli vypít 2 -3 litry vody denně! Osobně si BCAA připravuji do EQUA Black Edition a vodu nosím v Active Berry, v jaké budete mít vodu vy, nechám na vás ;) Stačí si jen vybrat. 

Jaký máte vztah se sacharidy, vy?

jak-si-vybudovat-zdravy-vztah4