AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Meloun - kouzelná plodina

Vychlazený meloun v horkém letním dni je lepší než kdejaká "chemická limonáda s ledem", osvěžující efekt je zaručený a navíc si tak doplníme látky, které se nám vyloučily z těla.


Plodina ano, ale je meloun vůbec ovoce? Meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, někdy považovaný také za ovoce. Slovo meloun pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“. Z botanického hlediska je meloun bobule, kterých se pěstuje mnoho druhů, jež mají různou barvu i tvar.

I když je meloun druh plodové zeleniny, tak má úžasnou osvěžující chuť a obsahuje spousty vody, což je v horkých letních dnech skvělým přínosem.

 


 

Jste po dovolené a vyčítáte si každou ochutnávku exotické či místní kuchyně? Nezoufejte, meloun je i skvělou redukční potravinou. Meloun má poměrně vysoký obsah vitaminu C, který je nezbytně nutný pro naši imunitu a celkovou kondici. Neméně přínosná je i bohatost melounů na vitaminy skupiny B, zejména na vitamin B6 - pyridoxin, potřebný pro syntézu bílkovin v těle, vitamin B3 - niacin, důležitý pro okysličování organismu a kyselinu listovou, která je nepostradatelná pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy, plodnost a správný vývoj plodu ve všech stádiích.

meloun-kouzelna-plodina2

Melouny jsou také skvělým zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkové obranyschopnosti organismu. Z karotenů syntetizovaný vitamin A je sám také silným antioxidantem, chrání sliznice těla, zároveň udržuje ve zdraví náš zrak a mentální svěžest a je prevencí některých typů rakoviny.
Dále v melounech najdeme např. železo, mangan, vápník, hořčík, zinek, draslík a jód, prvky nezbytné například pro krvetvorbu, mozek, nervy, pevné kosti a zuby, plodnost a sexuální libido.
Přírodní cukry a všechny zmíněné vitaminy a stopové prvky, obsažené v této zelenině, jsou okamžitým zdrojem energie a stimulantem jak na úrovni fyzické, tak psychické, osvěžující účinek tedy neplyne jen z vysokého obsahu vody.

meloun-kouzelna-plodina3
Někdy panuje klamný názor, že snažíme-li se zhubnout, meloun je kvůli obsaženým cukrům nepříliš vhodnou potravinou. Skládá se však až z 90% z vody, cukry tvoří jen asi 3-12% v závislosti na odrůdě. Nejméně cukru má meloun vodní, více pak meloun cukrový, což napovídá už sám jeho název. Energetická hodnota melounů se pohybuje někde mezi 19-35 kcal na 100 g váhy, což je velmi příznivá informace pro ty z nás, kdo hledí na svou váhu. Porce melounu nás zasytí i na několik hodin, přitom nám zajistí přísun velké spousty bioaktivních látek, je tedy vhodnou součástí diet a zdravého stylu stravování.

Neméně prospěšný je jeho čistící účinek. Ten zajišťují výše zmíněné antioxidanty, ale také vysoký obsah vody. Meloun má, jak je známo, stimulační účinek na naše vylučování. Při konzumaci nepřiměřeně velkého množství této zeleniny nám hrozí na vlastní kůži okusit jeho projímavý účinek, pokud ho však jíme rozdělený na porce během dne, v kombinaci s jinou, tuhou stravou, toto nebezpečí nám nehrozí.


Vychlazený meloun v horkém letním dni je lepší než lecjaká "chemická limonáda s ledem", osvěžující efekt je zaručený a navíc si tak doplníme látky, které se z těla vyloučily potem.

meloun-kouzelna-plodina4

Meloun je v kombinaci s ovocem ideální do ovocných salátů, rozmixovaný nebo pokrájený se hodí do nealkoholických i alkoholických koktejlů, někteří gurmáni ho dokonce používají i do zeleninových salátů s přidáním např. sýra a ořechů.
Ze sladších a méně vodnatých odrůd, jako je meloun medový a ananasový, můžeme připravit i čerstvé dezerty s tvarohem a jogurtem. Osobně vřele doporučuji oblíbený předkrm z Itálie a Francie, medový meloun s parmskou šunkou.

Nebo můžete zkusit dnes tak populární smoothies a k tak zdravému osvěžení se hodí naše designové lahve EQUA. Skleněné lahve EQUA udrží chuť déle než běžné PETky a díky svému tvaru je můžete mít kdekoli sebou. Už jen vybrat kombinaci barev k červenému melounu.

Krásný zbytek léta!

meloun-kouzelna-plodina5