AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Proteinový koktejl bez proteinového prášku

Jako většina lidí, věnující se fitness nebo zdravé výživě a cvičí, tak i já konzumuji proteinové koktejly. Po přečtení následujícího článku možná změníme názor. Víte, co všechno opravdu obsahuje proteinový prášek?


Předtím, než se dostanu k samotnému receptu, dovolte mi, abych trochu pohovořila o tom, proč nebýt fanouškem proteinových prášků. Hlavním důvodem je neskutečně dlouhý výčet složek včetně chemikálií a umělých aromat, které se přidávají, aby právě tyto chemikálie překryly. Následující odstavec číst nemusíte, je to jen pro představu, co všechno takový proteinový prášek obsahuje. Ale pokud ho opravdu přečtete, a nebude se vám líbít obsah, mám tu pro vás připravenou alternativu proteinového koktejlu bez proteinového prášku a bez dalších přidaných látek.

proteinovy-koktejl2

Složení GNC superfoods Spiru-Meal ™ - Vanilla: Non-GMO Proteinová směs (Sójový Protein izolát, protein z hnědé rýže, hrachový protein), Krystalická fruktóza, směs vitaminů a minerálů (trifosforečnan vápenatý, Dimagnesium fosfát, laktát vápenatý, kyselina askorbová, síran zinečnatý, vitamin E, Niacinamide, železitý pyrofosforečnan, síran manganatý, D-pantothenát vápenatý, pyridoxin HCl, riboflavin, thiamin mononitrát, vitamin A, kyselina listová, D-biotin, draselný jodid, chlorid chromitý, Sodium Molybdate, seleničitan sodný, vitamin D-3, vitamin B-12), přírodní aroma, Celulósový prášek, Xanthanová guma (sacharid, který se přidává do potravin), lecitin, sůl, jablečný pektin, přírodní vanilin, Reb A (přírodní sladidlo stévia), cholin (jako Cholin bitartrát), Inositol, ovesné otruby, včelí pyl, enzymatické směsy (lipáza, celuláza, papain, bromelain), Spirulina, Chlorophyllin.


Jak tedy na takový koktejl? Je to vlastně docela jednoduché.

Přísadu, kterou přidáte do koktejlů je – želatina. Tuto přísadu používaly již naše babičky k přípravě želatinových pudingů. Stejnou želatinu naše maminky konzumovaly, aby měly silné nehty a husté vlasy a stejná želatina se nachází i v kosmetice. Ano želatina. Šílené? Ne, jen jsme ji měli celou dobu před nosem a nevěděli o jejím potenciálu. V dnešní době superpotravin a jim podobných, kdo by se divil.

Když použijete želatinu do vašeho proteinového koktejlu, ujistěte se, že máte želatinu, která se dá použít do studené i teplé vody. Jde o takzvaný hydrolyzát kolagenu, který můžete dávat do studené i teplé vody bez obav, že se vám utvoří hrudky a je bez chuti, takže bez přidaných aromat a umělých látek. Abyste si byli jistí, že dostanete tu nejlepší kvalitu, hledejte výrobky, které jsou získávány od krav, které se krmily trávou a nebyly dokrmovány. Byl mi doporučen Great Lakes Kolagen Hydrolyzát, ale věřím, že najdete i dostupnější varianty u nás.


Pouhé 4 lžíce želatiny vám dodají 26 g bílkovin, což je stejné množství jako ve většině proteinových prášků. 4 lžíce obsahují pouze 100 kalorií, což je stejné nebo ve většině případu nižší množství než v proteinových prášcích. 

Tak hurá na onen slavný recept. Ingredience, které zvolíte, jsou pouze na vaší fantazii, protože želatina opravdu nemá žádnou chuť.  

proteinovy-koktejl3

  • 1 šálek borůvek
  • 1 banán
  • 1 šálek kokosové voda
  • 4 lžíce želatiny
  • 7 kostek ledu

Hladký koktejl získáte tak, že kostky ledu, napřed nasekáte a přidáte je až po rozmixování směsi do hladka, dále přidáte kokosovou vodu a želatinovou směs, opět mixujete, dokud se směs nespojí a nezpění. 

Nutriční hodnoty - tento konkrétní proteinový koktejl má následující:

  • Kalorie 328
  • Sacharidy 57 g
  • Tuk 1 g
  • Protein 26 g

Nejsem si jistá, zda úplně vynechám proteinové koktejly. Nicméně recept zkusím a už jen z důvodu, že jsem ze zdravotních důvodů přešla na bezlepkovou dietu a obávám se, že rýžový či hrachový proteinový prášek nebude to pravé ořechové. Nezapomínejte dodržovat pitný režim, který je alfou omegou všeho. Bez pravidelného příjmu vody, nebude fungovat ve vašem těle nic.

Jak jste na tom s "proteiňáky" vy?

Za lepší já!