AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Rest days, Cheat meals and Chilling

Myslím, že tyto výrazy ani nemusím překládat a všichni víme, oč jde. A každý, kdo chce do formy, se jim vyhýbá, jak čert kříže. Ale...


Příliš mnoho dobrých věcí najednou je špatně. Ohledně zdraví a cvičení to platí též, chceme dělat všechno a správně, abychom dosáhli svých vysněných cílů, co nejrychleji, ale bohužel má to opačný důsledek. Nejen, že to vaše snažení může zpomalit, ale dokonce i zastavit a dostaví se syndrom vyhoření a pocit selhání.

Je to něco, s čím se můžeme setkat u lidí v tréninku, kteří mají daný deadline. Ať už jde o fitness soutěž, svatbu nebo letní sezónu a dovolené. Přetěžovat se v tréninku (intenzita či četnost) a snížení denního příjmu pod zdravou hranici, je nejlepší způsob, jak to dělat špatně.

rest-days

Rest days

Trénink, zvláště pokud je velmi intenzivní, stresuje tělo. Silový trénink narušuje svalová vlákna, kardio zvyšuje nároky na srdce a plíce pracují přes běžnou kapacitu. Když je trénink vs. odpočinek v rovnováze je to v pořádku a tělo se zregeneruje. Pokud nemáte dostatek odpočinku, je to cesta zpátky. Pamatujte, tělo se rozvíjí, když odpočíváte po tréninku, ne během něj!

Příliš mnoho tréninku zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi, který může mít až katastrofické účinky, je katabolický a bere vám ty těžce nabrané svaly. Dále pak způsobuje ukládání tuku a rozhodí vám spánkový cyklus.

V případ, že si dáváte rádi do těla a nakládáte si dost a dost, nebojte se občas zařadit lehčí trénink, nižší intenzity. Ne každý trénink vás musí odrovnat.

A nebojte si vzít i den dva volno. Zjistíte, že se vrátíte silnější a s větší chutí.

 


 

Cheat meals 

Bez jídla to nejde. Má na naše tělo obrovský vliv a na jeho složení též. Pokud se snažíte zhubnout, můžete si myslet, že čím nižší kalorický příjem, tím lépe. Pak půjde váha dolů, je to tak? Omyl.

Dlouhodobé nízkokalorické diety zpomalují metabolismus. Tělo si uvědomí, že má k dispozici pouze určitý zdroj energie a přepne do úsporného režimu. Energii pak bere buď ze svalů, nebo zpomalí regeneraci buněk. Oba způsoby vám k vytoužené postavě nepomůžou.

Diety vám také můžou nadělat neplechu s hladinou leptinu v krvi. Leptin je hormon, který reguluje rychlost metabolismus. Čím déle je vaše tělo v kalorickém deficitu, tím nižší hladina leptinu je, a tím víc se zpomaluje metabolismus.

Abyste zajistili, že hladina leptinu zůstane ve zdravém rozmezí, je čas od času (jednou týdně) dobré dát si tzv. cheat meal, které obsahuje až dvojnásobek kalorií, než běžné jídlo. Kulturisté i fitness nadšenci si také občas dopřejí menší prohřešek a nazývají ho refeed day. A to i tehdy, když se připravují na soutěž nebo focení.

Máte obavy, že jeden prohřešek vás vykolejí z jídelního režimu? Pamatujte, že jedno špatné jídlo nezmůže nic proti všem těm zdravým jídlům. Stejně jako jedno zdravé jídlo nezmůže nic proti tomu, když jíte většinou nezdravě.


Chill Out

rest-days2

Všechen psychický stres, který máte během cesty ke svým vytouženým cílům, má veliký vliv na vaše emocionální zdraví. Načerpejte nové síly procházkou, přečtěte si knihu, podívejte se na film. Máte rádi jógu? Výborně!

A co taková sklenička vína? Můj fitness trenér mi povolil jednu skleničku prosecca denně a to i v rýsovačce, takže smělě do toho :)

Vše je ovšem podmíněné pravidelným pitným režimem a ten se nejlépe dodržuje z pěkné lahve na pití EQUA, tak si vyber tu svou a nenech tělo v létě, aby mělo žízeň ;)

Stay hydrated!