AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

Rozhovor s Vendulou Frintovou

Vyzpovídali jsme účastnici dvou Olympijských her a několikanásobnou českou mistryni v triatlonu, Vendulu Frintovou. Zajímá Vás, jak se připravuje na závod, kolik tekutin vypije během závodu či jak se ji líbí naše EQUA lahvičky? Tak čtěte dále.


Pitný režim

1) Základem vrcholového sportovce je jistě pitný režim. Jak se liší Váš pitný režim v průběhu běžného dne, v tréninkové přípravě a při závodě?

V podstatě se můj pitný režim v zásadě nějak moc neliší. Na dostatečný příjem tekutin musím dbát neustále.

2) Konzumujete také husté ovocné či zeleninové šťávy?

Pouze výjimečně.

3) Kolik lahví (bidonů) vypijete během triatlonového závodu?

Při závodě, kdy samotná cyklistická část o délce 40km trvá okolo 65min, vždy vozím dva bidony o objemu 750ml. V jednom mám vždy iontový nápoj a v druhém vodu. Záleží především na klimatických podmínkách, když je horko vypiju vždy obě lahve. Dále záleží na samotné trati a průběhu závodu. Např. v technických pasážích je poměrně nebezpečné se občerstvovat. Na běhu máme vždy občerstvovací stanice, kde je dle regulí antidopingové organizace k dispozici uzavřená voda.

4) Kdo vám připravuje nápoje před závodem?

Před závodem si veškeré nápoje připravuji sama.

rozhovor-s-vendulou-frintovou2

Závodění

1) Jak vypadá Vaše příprava těsně před závodem? Máte nějaký oblíbený rituál nebo maskota?

Rituál ani maskota nemám, ale příprava před závodem vesměs probíhá vždy stejně. Zhruba 90min před startem opustím hotelový pokoj, pořádně se zahřeju při rozcvičení, které končí asi 20min před startem. Právě v této době je velice důležité dbát na pitný režim, protože v první plavecké části závodu žádné tekutiny nepřijímáme. Výjimkou je pouze nechtěná ochutnávka vody, v níž plaveme J.

2) Jak prožíváte samotný závod? Je to psychicky náročné?

 Většinou záleží na tom, jak se daný závod vyvíjí. Pokud je člověk již po plavání v boji o přední pozice, závodí se mu rozhodně snáze, než když musí zpočátku dohánět nějakou ztrátu.

3) Během závodu přemýšlíte, taktizujete, sledujete soupeřky? Nebo se soustředíte jen na sebe a svůj výkon?

Člověk se musí soustředit pouze na sebe, chce-li podat maximální výkon, protože výkony ostatních stejně nijak ovlivnit nemůže. Co se taktiky týká, triatlon je poměrně specifický sport v tom, že si dopředu nemůžete nic naplánovat. Každý závod je úplně jiný, ať už samotná plavecká část, která se může odehrávat v klidném jezeře, ale i rozbouřeném oceánu, nebo cyklistická část, kdy se vždy mění profil trati. Zkušený závodník se však vždy dokáže během závodu zorientovat a rozehrát správnou taktickou bitvu podle scénáře závodu. V závěrečném běhu se poté vydá ze všech zbývajících sil.

4) Na jaký závod se aktuálně připravujete? Jaký závod považujete za vrchol sezóny 2013?

Prvním vrcholem letošní sezóny by mělo být červnové ME v turecké Alanyi. Druhý vrchol přijde na řadu v září a je jím finále série závodů mistrovství světa v Londýně. 

5) Jak probíhá regenerace po náročném triatlonovém závodě?

Po závodě je nutné tělu vždy opět dodat chybějící tekutiny. Vhodné je vypít přímo regenerační nápoj a dále se alespoň krátce vyklusat popř. vyjet na kole, aby došlo i k uvolnění svalů a odplavení kyseliny mléčné.

6) Jaký je váš oblíbený jídelníček? Držíte striktní dietu nebo se dopouštíte nějakých prohřešků?

Jelikož při třífázovém tréninku spálím hodně kalorií, nemusím se v jídle nijak zvlášť omezovat. Bez sladkostí si svůj život vůbec nedovedu představit J.

7) Vaše oblíbené jídlo? Oblíbený nápoj?

I když je na trhu nepřeberná spousta lákavých nápojů, tím nejoblíbenějším je pro mě voda. Nejoblíbenější jídlo nemám, ale nikdy nepohrdnu italskou kuchyní.

rozhovor-s-vendulou-frintovou3

Lahve EQUA

1) Lahve EQUA se vyrábějí ve Slovinsku. Byla jste tam někdy? Třeba za tréninkovou přípravou?

Přestože jsem už díky sportu měla možnost procestovat spoustu míst, bohužel ve Slovinsku jsem ještě nikdy nebyla.

2) Lahve EQUA využíváte při tréninkové přípravě nebo jen jako volnočasový doplněk pitného režimu?

Lahve EQUA využívám v obou případech. Není nad praktický výrobek, který zároveň skvěle vypadá.

3) Jak vám lahve vyhovují? Je něco, co byste na nich ocenila?

Kromě toho, že jsou lahve EQUA lehké a snadno udržovatelné, jsou také výborným módním doplňkem.

4) Lahve EQUA používají synonyma jako ekologické, zdravé a módní. Které spojení je Vám nejsympatičtější?

Já myslím, že právě kombinace všech těchto synonym je skvělá a že právě všechny tyto tři přívlastky dohromady dělají z lahví EQUA něco víc než jen obyčejnou lahev.

rozhovor-s-vendulou-frintovou4