AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

Roztáhněte křídla na vlně minimalismu

Máte také čím dál větší chuť nakupovat jen to, co opravdu potřebujete? Vzdát se třeba poloviny nového oblečení, bot nebo letenek na eurovíkend a získat za to větší pocit svobody?


Máte také čím dál větší chuť nakupovat jen to, co opravdu potřebujete? Vzdát se třeba poloviny nového oblečení, bot nebo letenek na eurovíkend a získat za to větší pocit svobody? Pak vítejte na cestě minimalismu. S Equa lahví v ruce se vám po ní půjde ještě lépe. Doplňovat znovu a znovu čistou vodu do krásné nádoby, vyrobené ekologicky a recyklovatelně, vám dá každý den pocit, že jste udělali o malinký kousek víc pro sebe i planetu. Cítíte ten zárodek křídel na zádech?

roztahnete-kridla2

Od chvíle, kdy se začnete postupně loučit s nepotřebnými věcmi a ochutnáte slast z uvolněného prostoru, nebudete chtít přestat. Možnosti, jak žít minimalisticky, najednou uvidíte všude kolem sebe. Ve vybavení domácnosti či kabelky, v cestování, v zařízení pracovního prostředí, ale i v přístupu k jídlu. Žít v dostatku a hojnosti a přitom neplýtvat totiž není nijak těžké. Přemýšlíte, jak začít?

Přinášíme vám 5 tipů na zdravou stravu podle zásad minimalismu.

1/ Dbejte na kvalitu, vykašlete se na slevy

250g levného sýra za sníženou cenu, nebo 100g zralé goudy od konkrétního farmáře? Znáte ten rozdíl? Koupit si méně znamená moci si dovolit něco lepšího. Kvalitní jídlo je chuťově plnější, bohatší na výživové látky a přináší větší požitek. Nasytí nás už v menším množství, protože neobsahuje žádnou zbytečnou výplň. Mějte se dost rádi na to, abyste své tělo neplnili náhražkami opravdového jídla. Místo kvantity pod vlivem reklamy zaměřte pozornost na kvalitu každé věci, kterou vezmete v obchodě do ruky. Kdo ji vyrobil? Kde vyrostla? Co obsahuje a potřebuje to mé tělo? Jak se budu cítit, až si to dám na talíř?

2/ Nakupujte méně a chytřeji

V západním světě přibližně 30 % jídla vyhodíme. Toho, co potřebujeme k uspokojení našich potřeb, je totiž mnohem méně, než si myslíme. Nakupováním příliš do zásoby, schováváním surovin na „co kdyby“ a „bude se hodit, až …“ vyhodíme při nákupech jídla až 20 % peněz. Proto se snažte nakupovat jen to, co víte, že opravdu spotřebujete. Nenechte se zmanipulovat reKLAMOU, která nám nabízí produkty bez ohledu na kvalitu.

3/ Volte lokální výrobce

Jsme zpátky u přírody. Každá utracená koruna je naším nejsilnějším volebním lístkem. Hlasujte pro to nejlepší jídlo a ideálně vyprodukované co nejblíž od vašeho domova. Podpoříte tím možná právě kousek zdravého místa k životu někde, kudy jednou budete chtít běžet nebo jít na výlet.

roztahnete-kridla3

4/ Dejte šanci označení bio

I velcí bio skeptici už dnes tuší, že pole, do kterých lijeme nepřetržitě miliony tun chemie, těžko mohou produkovat zdravé jídlo. Volit bio je jednou z cest, jak mít záruku, co do těla dostáváme. Podstatné při tom je, že tím pečujeme nejen o sebe, ale i o krajinu, ve které naše jídlo vyrostlo. Představte si třeba každou svou korunu vynaloženou na bio jídlo jako kus zdravé půdy plné hmyzu, živin a vláhy. Nebo jako kousek voňavé zelené louky plné života, po které vyrážíte na svůj jarní výlet.

5/ Vařte si co nejvíc sami

Pusťte si do kuchyně život. Nakupte skvělé suroviny, ideálně české a bez chemie a začněte pro sebe chystat ta nejchutnější a nejzdravější jídla. Naučte se využívat celozrnné obilniny, luštěniny, bylinky, zkrátka objevte pro své tělo nové šetrně vypěstované suroviny. Vyberte si pro začátek jeden, dva nové jednoduché recepty a naučte se je vařit pravidelně. Pestrost vám dodá pocit bohatosti, který jste možná doteď občas nahrazovali velikostí nákupu.

A to hlavní? Nic nedělejte fanaticky. Radujte se z každého pokroku a nevyčítejte si neúspěchy. Život je příliš krátký na to, abychom si ho plnili zbytečnými starostmi i věcmi. A čas, který nestrávíte na nákupech? Už víte, jak ho strávíte?