AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Superpotravina - granátové jablko

Co dělá superpotraviny tak výjimečnými a nadřazenými nad ostatními? A jsou opravdu tak super, jak se říká? Usmyslela jsem si, že každé pondělí vám představím jednu superpotravinu. Takže pokud máte přání nějaké konkrétní, hurá s ní do komentářů ;)


Granátové jablko získává čím dál větší popularitu. A to hlavně ze strany odborníků a vědců. Z toho důvodu se můžete z pestré škály zdrojů dozvědět, že četné výzkumy, jež byly realizovány, potvrdily pradávnou domněnku, a to že toto ovoce je nejen chutné, ale také zdravé.

 


Velice zajímavé zjištění přineslo testování univerzity ve městě Edinburgh. Zde 60 dobrovolníků ve věku 20 až 65 let denně popíjelo sklenku džusu z granátového jablka. Přitom se jim měřil krevní tlak a hladina testosteronu. Už po pár dnech byly zaznamenány překvapivé výsledky, zatímco krevní tlak klesal, hladina hormonu stoupala. Co to znamená? Že granátové jablko může podněcovat touhy a libido. Tím však výčet tajemství plodů, které byly pojmenovány na základě podobnosti s tříštivou výbušninou, nekončí.

 

I když je granátové jablko z téměř 80 % tvořeno vodou, najdeme ve zbylých 20 % o to zajímavější látky, především pak sodík, draslík a vitamin B1, B2 a B3. Dále obsahuje: vitamin A, měď, vitamin B9, železo, vitamin C, draslík, vitamin E, vlákninu, fosfor, kyselinu citronovou, chlór, kyselinu jablečnou, mangan, flavonoidy, křemík, taniny, zinek, vápník, magnézium a aminokyseliny.

Mix všech těchto látek dokazuje, jakou superpotravinou granátové jablko je. A co taková superpotravina dokáže s naším tělem a zdravím?

superpotravina-granatove-jablko2

  • zbaví tělo škodlivin
  • působí jako prevence kardiovaskulárních nemocí
  • zpomaluje proces stárnutí buněk
  • upravuje zažívání a trávení
  • zlepšuje a stimuluje krevní oběh
  • podporuje správnou funkci ledvin
  • urychluje léčbu zánětů a pomáhá jim předcházet
  • snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu
  • brání kornatění tepen
  • podporuje činnost nervové soustavy
  • snižuje riziko vzniku rakoviny

Extra tip: jezte i semínka uvnitř bobulek, byť to může být lehce nepohodlné při konzumaci, dopřejete tak svému tělu značné množství prospěšné vlákniny.

Když se k vám granátové jablko dostane buď v podobě plodu, nebo nějakého koncentrovaného nápoje s jeho šťávou, vězte, že nejen samotná jablka jsou z granátovníku využívána. Například z takových listů se připravuje čaj, ze slupky či kůry se pak získává přírodní barvivo a vůbec dřevo stromku je natolik kvalitní, že ho s oblibou zpracovávají umělečtí řezbáři.

Můžete si udělat džus nebo ochucenou vodu do EQUA lahve a dodržovat pitný režim stylově. A pokud nevíte, jakým způsobem připravit jablko ke konzumaci, našla jsem vám video, kde se podívejte, jak na něj

A pokud nemáte na granátové jablko zrovna chuť, můžete si jeho účinky dopřát i v kosmetice, samozřejmě díky svým jedinečným schopnostem hydratovat, tonizovat a vyživovat pokožku, je považováno za elixír mládí, protože zpomaluje proces stárnutí buněk. Také zvyšuje elasticitu pleti a je schopné bránit vzniku nejrůznějších kožních obtíží. Výtažky z granátového jablka proto můžete najít v olejích, krémech a přípravcích do koupele.


Vitaminy, kosmetika, všechno je super, ale blíží se svátky, a přestože je tohle blog o zdravém životním stylu, kdo z nás občas nezhřeší. A co taková margarita s granátovým jablkem?

Na dvě porce budete potřebovat 2 šálky džusu z granátových jablek (k naplnění jednoho zásobníku na led), 1/2 šálku citrónové šťávy (nebo limetkového džusu), 2 polévkové lžíce pomerančového likéru a 1/2 šálku tequily.

Příprava: Nalejte džus z granátových jablek do zásobníku na led. Nechte zmrznout, dokud úplně neztvrdne (přibližně 2 hodiny). Poté do mixéru nalejte citrónovou šťávu, likér a tequilu. Zapněte na maximální výkon a postupně naházejte ledové kostky (z granátového džusu), dvě poslední kostky si ponech. Mixujte, dokud se led nerozmixuje to jemného sněhu.

Nyní už jen navlhčete horní okraj sklenice a vložte jej do soli. Položte zbylé kostky ledu na dno každé sklenice. Přelejte led margaritou a vychutnej si originální chuť.

Za lepší já!